Logo Sociale Benadering Dementie.

Anne-Mei The

Zoals elke verandering, begon ook de Sociale Benadering Dementie bij één persoon. Als cultureel antropoloog houdt Anne-Mei The zich bezig met aangrijpende onderwerpen als euthanasie, palliatieve zorg en dementie. Deze laatste ziekte wordt ook wel de epidemie van de 21e eeuw genoemd: 1 op de 5 mensen krijgt de diagnose dementie en het is doodsoorzaak nummer 1. Niet alleen de omvang is afschrikwekkend, ook de beeldvorming: een terminale ziekte die ontmenselijkt.

Portret Anne-Mei The in de tuin achter Huis van de Tijd.
Foto: PwC

Met haar bedrijf Tao of Care ontwikkelde Anne-Mei The daarom in de afgelopen jaren een nieuwe methode, die we nu Sociale Benadering Dementie noemen. Haar kennis en ervaring van het jarenlang volgen van mensen met dementie en hun naasten, in combinatie met haar gesprekken met honderden betrokkenen en experts, zijn omgezet in een praktische werkwijze om mensen met dementie weer mens te laten zijn. 

Van verhalen, naar patronen, naar inzichten, naar oplossingen.
Anne-Mei The

Er werken tientallen mensen aan de ontwikkeling en implementatie van de Sociale Benadering in heel Nederland. Op dit moment werken er honderden mensen met behulp van de Sociale Benadering in de dementiezorg. De Sociale Benadering Dementie is een niet weg te denken beweging en opgenomen in de 'Nationale Dementiestrategie 2021 - 2030'.

Anne-Mei schreef meerdere boeken over dementie en is nu o.a. werkzaam als bijzonder hoogleraar Langdurige Zorg en Sociale Benadering Dementie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. 

De beweging die Anne-Mei inzet is: van verhalen, naar patronen, naar inzichten, naar oplossingen.

Zie ook